Oralno zdravlje je sastavni dio općeg zdravlja i kvalitete života svakog pojedinca.

Svjetski dan oralnog zdravlja koji se svake godine obilježava 20. ožujka je dan kada se promiče razvijanje svijesti o važnosti oralnog zdravlja te promicanje njegovog poboljšanja.

Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana oralnog zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nacionalni savjet za djelatnost dentalne medicine su se pridružili njegovom obilježavanju te je u petak, 18. ožujka u edukacijskoj dvorani Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održana edukativna radionica pod nazivom: “Tu sve počinje. Zdrava usta. Zdravo tijelo”.

Nakon pozdravne riječi dr. sc. Ivane Pavić Šimetin, nazočnima se obratio dr. Željko Rotim navodeći kako Hrvatska pripada zemljama s visokim KEP indeksom te je pohvalio svaki preventivni program i akciju koji su usmjereni prevenciji i zaštiti oralnog zdravlja.

Kroz radionicu se ukazalo na važnost prvog trajnog kutnjaka, tzv. „šestice“, važnost oralne higijene te redovitih pregleda.

danoralnog 

„Daj šest“ je preventivni program koji je osmišljen za prve razrede osnovnih škola u obliku strip formata koji je blizak djeci. Strip je osmislila i ilustrirala dr. Jesenka Jeličić, specijalist dječje stomatologije.  U radionici su sudjelovala predškolska djeca iz dječjeg vrtića „Vjeverica“ te je prikazan igrokaz „Daj šest“ koji je osmišljen i prilagođen njihovom uzrastu.  Radionica je završena edukativnim i interaktivnim četkanjem zubi na modelima tijekom kojeg su doktori dentalne medicine iz zdravstvenih ustanova grada Zagreba (Dom zdravlja Zagreb- Centar, Zapad i Istok) podučavali djecu.

Važno je napomenuti kako se dentalne bolesti lako preveniraju stoga treba imati na umu kako poučavanje o oralnom zdravlju rezultira učinkovitim rješenjem u sprječavanju nastanka bolesti i tako održavanju zdravlja cijelog tijela.